Rolstoeldansen

Rolstoeldansen is een gezellige sport voor zowel mensen met een lichamelijke beperking als valide mensen. Het maakt hierbij niet uit welke lichamelijke handicap, soort rolstoel (handbewogen of elektrisch) of welke leeftijd de danser heeft. Er kan gedanst worden op zowel wedstrijd- als recreatief niveau.

Het rolstoeldansen is rond 1980 in Nederland ontstaan en het heeft vanaf dat moment een enorme groei door gemaakt. Op dit moment zijn er zo’n 3500 rolstoeldansers actief in Nederland.review smartphone android

Dansvormen
Het rolstoeldansen bestaat uit 2 belangrijke dansvormen te weten:
• Duo-dansen: twee rolstoelpartners vormen een danspaar.
• Combi-dansen: een rolstoelpartner en een valide staande partner dansen samen.

Daarnaast kan nog onderscheid worden gemaakt in de volgende vormen:
• Formatie-dansen: meerdere dansers dansen synchroon.
• Groepsdansen: dansen waaraan de gehele groep kan deelnemen.
• Free-style: dit kan gedanst worden door zowel een duo of een groep. Bij free-style mag je zelf bepalen hoe de dans eruit ziet.

Binnen onze groep wordt zowel Duo als Combi gedanst. Daarnaast worden er ook diverse groepsdansen gedanst, zoals de Lambada.

Stijlen
Het rolstoeldansen kent verschillende dansstijlen. De bekendste stijlen zijn de:
• Ballroomdansen: hieronder vallen de Engelse- en Weense wals, Tango, Slowfox en Quickstep.
• Latijns-Amerikaanse dansen: hieronder vallen de Samba , Cha Cha Cha, Rumba, Paso Doble en Jive.
• Buiten deze stijlen kent het rolstoeldansen ook nog verschillende volks-, party-, disco-, en modedansen. Denk bijvoorbeeld aan de St. Bernardswals of de Veleta.

Klasse
Binnen het rolstoeldansen kennen we de volgende klassenindeling (met name belangrijk voor het wedstrijddansen):
• Klasse 1: lichte tot ernstige beperking in de arm-, schouder- en rompfuntie.
•Klasse 2: geen tot lichte beperking in de arm-, schouder- en rompfuntie.

Niveau
Tijdens het wedstrijddansen wordt naast het duo- en/of combidansen en de klasse ook op een bepaald niveau gedanst. Deze niveaus bestaan uit: debutanten-, amateur- of selectieklasse.

Begeleiding
De rolstoeldanslessen worden verzorgd door een door het Ministerie van VWS erkende rolstoeldansinstructeur. De instructeur volgt jaarlijks diverse studiedansen en is zelf ook nog actief in het wedstrijddansen.

Fysieke voordelen
Het rolstoeldansen kent naast dat het ontspannend is ook een aantal fysieke voordelen. Zo wordt o.a. de coördinatie, spierkracht, mobiliteit en uithoudingsvermogen getraind en door het leren van de juiste technieken ontstaat er een betere rolstoelbeheersing. Daarnaast is het goed voor zowel de sociale contacten en vaardigheden en zorgt het voor integratie tussen mensen met een lichamelijke beperking en validen.

Kortom, het rolstoeldansen biedt plezier voor jong en oud.